
MEXICO/ARABICA
CPMX-3579 Sierra Azul Chiapas - Altura Ep - Organic BE-BIO-01
Krajina: Mexico
Región: Chiapas
Pohorie: Sierra Madre
Farma: Sierra Azul, Združenie farmárov
Odroda: Typica, Bourbon, Mundo, Novo
Nadmorská výška: 1 200- 1 600 m.n.m
Spracovanie: Plne premyté (washed)
Úroda: December - február
Certifikácia: Fairtrade & organic
Chuťový profil: Ovocné tóny (sušené slivky), nádych mliečnej čokolády a lieskových orieškov. Mäkká, intenzívne voňajúca káva s jemným telom a ľahkou aciditou.
Stupeň praženia:
O mexickej káve
Káva zo štvrtej najväčšej pestovateľskej krajiny sveta pochádza z oblasti biosférickej rezervácie El Triunfo, pohoria Sierra Azul v južnom Mexiku. Tu sa pestuje v hraničnom pásme rezervácie, a to v nadmorskej výške medzi 1200 až 1600 m.n.m.
O podmienkach pre farmárov
Kávu produkuje združenie miestnych farmárov družstva Sierra Azul, ktorí pri pestovaní i výrobe kladú veľký dôraz na dodržanie prísnych podmienok tak, aby minimalizovali dopad na ekosystém. To vedie nielen k ochrane životného prostredia, ale aj k sociálno-ekonomickému rozvoju členov združenia i celej kávovej komunity. Družstvo Sierra Azul sa snaží pomocou certifikačných programov zabezpečiť svojim farmárom stabilný a adekvátny príjem. Ďalej sa snaží svojich členov vzdelávať v miestnej komunitnej škole, a to napríklad práve v oblasti udržateľného pestovania kávy.
O chuti
Väčšina produkcie mexickej kávy pochádza od drobných poľnohospodárov, ktorí na svojich plantážach pestujú prevažne zrná Arabicy (najčastejšie Typica, Bourbon a Mundo Novo). Káva je spracovávaná mokrou metódou (washed). Táto metóda je náročnejšia na spotrebu vody, avšak vďaka tomu káva ponúka sviežu chuť s ovocným nádychom.
Káva z oblasti Chiapas je typická svojím jemným a sladkým telom, chuťou mliečnej čokolády a lieskových orieškov. Má jemné telo s ľahkou aciditou a ovocným nádychom a je ľahko piteľné. Hodí sa rovnako dobre do rôznych zmesí, ako aj na prípravu samostatného lahodného espressa.