
RWANDA/ARABICA
Mushonyi Washing Station
Dátum zberu: 2020
Krajina: Rwanda
Region: Rutsiro District
Oblasť: Western Province
Farma: Mushonyi Washing Station
Odroda: Red Bourbon
Nadmorská výška: 1 600 – 1 900 m.n.m.
Zpracování: Plně premyté (washed)
Chuťový profil: Intenzívna ovocná chuť citrusov, malín a červených ríbezlí s tónmi čierneho čaju a karamelu.
Táto káva je vďaka spôsobu praženia vhodná k alternatívnym prípravám kávy, milovníci ovocitějších chuťou ju ocenia tiež v podobe esspressa.
Stupeň pražení:
O rwandskej kávě
Rwandská káva je ako Rwanda samotná. Veľmi exotická a šťavnatá. Kávu do Rwandy priviezli na začiatku 20. storočia nemeckí misionári, jej pestovanie sa plne rozvinulo v 30. rokoch, keď do krajiny prišli belgickí kolonizátori. Až do 70. rokov potom bola káva najvýznamnejšie vývozné komoditou a tvorila 70% exportu. Bolo dokonca nezákonné vytrhnúť kávovník zo zeme! Následne došlo k poklesu medzinárodných cien kávy a v roku 1994 zasiahla Rwandu genocída, ktorá mala vplyv aj na vývoz kávy, ktorý absolútne skolaboval. Vďaka houževnatosi a sile miestnych obyvateľov patria Rwanda odvtedy k najstabilnejším krajinám v regióne, ekonomicky rastie a vývoz kávy má na tomto ekonomickom úspechu veľkú úlohu. Väčšinu rwandskej kávy pestuje na 400 tisíc farmárov, kde si svoju úlohu našli aj miestne ženy a pustili sa do podnikania. 95% rwandskej kávy je zastúpené odrodou Red Bourbon.
O farmároch
Stanicu Mushonyi dodáva kávu približne 1200 malých farmárov v oblasti jazera Kivu. Každý farmár hospodári skutočne v malom meradle - vlastné asi štvrť hektára a na políčku mu rastie asi 300 kávovníkov. Okrem kávy miestnej pestujú tiež banány, maniok alebo eukalyptus. Farmy sa nachádza v nadmorskej výške 1 600 až 1 950 m.n.m. Samotná stanica potom kávové čerešne prísne kontroluje, aby bola zachovaná vysoká kvalita miestnych kávových zŕn.
O chuti
Miestne kávovníky rastú vo výške 1600 - 1950 m.n.m, vďaka čomu má káva nižšiu aciditu. V Rwande nájdeme v absolútnej väčšina kávovníky odrody Red Bourbon, ktorá sa vyznačuje silnou ovocnou chuťou.
Táto ovocnosť kávu predurčuje vo využití na filter, prípadne iné alternatívne prípravy kávy, Chutiť ale určite bude tiež milovníkom klasického espressa.