
COLOMBIA/ARABICA
HUITACA EXCELSO EP 2021/22
Krajina: Kolumbia
Región: Huila, Tolima, Caldas, Risaralda, Antioquia
Odroda: Variácie
Farma: Rôzne farmy v oblasti spolupracujúce so Sucafina s veľkosťou do 4,5 hektára
Nadmorská výška: 1 300 - 1 700 m.n.m
Spracovanie: Plne premyté (washed)
Zber: 2020/2021
Chuťový profil: Výrazná chuť kakaa a trstinového cukru doplnená o tóny jabĺk a sliviek.
Cuppingové skóre: 83 = VÝBEROVÁ KÁVA
Kávu pražíme a balíme až vo chvíli, keď k nám dorazí objednávka. O jej čerstvosť sa teda vôbec nemusíte báť :) Viac o našej filozofii praženia kávy nájdete v tomto článku .
O kolumbijskej káve
Kolumbijskú kávu pozná každý. Ešte aby nie! Krajina totiž patrí medzi najväčších vývozcov kávy už od 19. storočia. Vďaka rôznorodému podnebiu a geografickým podmienkam nájdeme v kolumbijskej káve každý to svoje, jej variabilita je totiž nekonečná. Všeobecne kolumbijská káva pochádza z troch regiónov: zo severu (kde je káva zemitejšia, hutnejšia), z centra Kolumbie (miestna káva začína byť viac citrusová a svieža) alebo z juhu, tunajšia káva je jemná, sladká a ovocná. Kávové družstvá poctivo pracujú na rozvoji svojho odboru, to sa odráža aj v množstve certifikátov, ktoré kolumbijská káva každoročne získava.
O spracovaní
Naša Huitaca pochádza od drobných farmárov z najznámejších kolumbijských oblastí pestovania kávy. Poľnohospodári zvyčajne používajú tradičný plne premytý spôsob spracovania. Čerešne sú ručne zbierané a potom rozdrvené, obvykle na farme. Po rozvláknení sa káva fermentuje v tankoch po dobu 26 až 36 hodín. Potom sa zrná položia na parabolické lôžka na sušenie po dobu až 20 dní. Náš dovozca - Sucafina - prísne dohliada na celkovú kvalitu zŕn a finančnými prémiami podporuje udržateľnú cestu spracovania na slnku.
O chuti
Tmavšie pražená Huitaca skvele vynikne na espresso, vďaka nej bude každá šálka kávy skvelým zážitkom!
Má plné, veľmi výrazné telo s exotickými a ovocnými tónmi jabĺk a sliviek.