Kávu pražíme a balíme až vo chvíli, keď k nám dorazí objednávka. O jej čerstvosť sa teda vôbec nemusíte báť :) O guatemalskej káve
Všetci kávoví znalci vedia, že kávy z Guatemaly patrí medzi najchutnejšie na svete! A kvalita miestnych káv sa stále zvyšuje, miestni sa totiž za pestovaním presúvajú do vyšších nadmorských výšok. Celkovo je táto krajina 11. najväčším producentom kávy na svete a zber kávový čerešní tu prebieha od novembra do apríla. Najčastejšími pestovanými odrodami Arabik sú Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragógype, Pache a Pacamara. Miestni farmári obvykle vlastnia pár hektárov plantáží a po vypestovaní kávu sami spracovávajú mokrou metódou. Na to využívajú pramene krištáľovo čistých horských vôd. Potom kávu suší na malých posteliach.V tejto oblasti sa nevyskytuje mnoho spracovateľských závodov, farmári sú zvyknutí čistiť aj sušiť kávové zrná sami na svojich poliach.</span >
O kvalite
Miestna káva je v top kvalite, o čom svedčí aj označenie SHB (Strictly Hard Bean). Kávy s SHB vykazujú mimoriadne kvality, získané vďaka pestovaniu vo vysokohorských oblastiach. Výška plantáží vedie až k 2 100 m.n.m a nesmie nikdy klesnúť pod 1 350 m.n.m. (a to už je celkom poriadny kopec, to si poďme povedať). Tým sa radí medzi najvyššie pestovanú kávu v krajine. Napriek vyššej nadmorskej výške si však na miestne plantáže nepríde mráz - pred ním chráni teplý mexický vzduch, ktorý sem prúdi. Celkovo nižšie teploty majú vplyv na to, že kávové bôby dozrievajú dlhšiu dobu, čo je pre všetkých kávomilcov veľké plus! Káva z tejto oblasti totiž vyniká vyššou plnosťou a chuťou. Ďalšia skratka EP potom označuje najvyššiu kvalitu ručne preberaných kávových bôbov a ešte zelených zŕn.
O chuti
Táto stredoamerická arabika káva ukrýva lahodnú a intenzívnu karamelovú chuť snádychempražených mandlí a sladkého ovocia. Náš pražič Tom ju upražil trošku tmavšie, aby vynikla práve jej plnosť. Vďaka chuťovým tónom a spôsobu praženia je vhodná predovšetkým na espresso, do moka kanvičky alebo na french press.