
GUATEMALA/ARABICA
COFFEE CPGT-3525, Huehuetenango,
Krajina: Guatemala
Región: Huehuetenango
Odroda: Caturra, Bourbon, Catuai
Farma: Finca San Ramon
Nadmorská výška: 1 600 – 2 000 m.n.m
Spracovanie: Plne premyté (washed)
Úroda: Január - apríl
Kvalita: SHB EP
Chuťový profil: Veľmi čistá káva s ovocným nádychom, mandľami a čokoládou v chuti i vůni. Nižší stupeň horkosti, ktorá inklinuje k čokoláde s veľmi nízkou aciditou (kyslosťou). Čokoládu a ovocie možno cítiť aj vo vôni.
Stupeň praženia:
O guatemalské káve
Oblasť Huehuetenango, z ktorej pochádza táto káva, je v kávovej spoločnosti považovaná za najlepšiu produkčnú oblasť v Guatemale. Nachádza sa pri úpätí pohoria Sierra de los Cuchumatanes, čo je najvyššie položená a obrábaná nevulkanická oblasť mimo vulkanického regiónu Strednej Ameriky.
O pestovanie
Táto káva nesie označenie SHB (Strictly Hard Bean). Kávy s týmto označením vykazujú mimoriadne kvality, ktoré získavajú vďaka pestovaniu vo vysokohorských oblastiach. Výška plantáží vedie až k 2000 m.n.m a nesmie nikdy klesnúť pod 1 350 m.n.m. Tým sa radí medzi najvyššie pestovanú kávu v krajine. Pred mrazmi sú plantáže chránené teplým mexickým vzduchom, ktorý sem prúdi. Nižšie teploty, ktoré v týchto výškach panujú, zapríčiňujú, že kávové bôby dozrievajú dlhšiu dobu, vďaka čomu majú vyššiu plnosť a chuť. Ďalšia skratka EP označuje najvyššiu akosť ručne preberaných kávových bôbov a zelených zrn.
Káva z tejto oblasti sa zberá od januára do apríla a zbierané odrody sú Caturra, Catuai a Bourbon, čo sú pôvodné odrody kávovníka. Miestni farmári obvykle vlastnia pár hektárov plantáží a po vypestovaní kávu sami spracúvajú mokrou metódou. K tomu využívajú pramene krištáľovo čistých horských vôd. Potom kávu sušia na malých posteliach. V tejto oblasti sa nevyskytuje veľa spracovateľských závodou, farmári sú zvyknutí čistiť aj sušiť kávové zrná sami na svojich poliach.
O chuti
Táto stredoamerická Arabika káva ukrýva lahodnú a plnú chuť s nádychom ovocia a čokolády. Stredne pražená následne vykazuje skvele vyvážené chute a veľmi nízku aciditu. Svojimi vlastnosťami je ideálna ako pre prípravu espressa, tak i na filter.