Kávu pražíme a balíme až vo chvíli, keď k nám dorazí objednávka. O jej čerstvosť sa teda vôbec nemusíte báť :) Viac o našej filozofii praženia kávy nájdete v tomto článku.
O nikaraguajskej káve
V strednej Amerike určite nájdeme krajiny, ktoré sú pestovaním kávy známejšie ako práve Nikaragua. Bola by ale chyba myslieť si, že nikaraguajská káva nestojí za ochutnanie, práve naopak! Miestnu kávu ovplyvňuje geografia - štát je označovaný ako krajina jazier a sopiek, čo tvorí zaujímavú kombináciu pre pestovanie výbornej kávy. Mnoho producentov s kávou experimentuje s pestovaním nielen nových odrôd, ale aj s metódami spracovania.
O podmienkach pre farmárov
Družstvo Finca Aurora, z ktorého pochádza naša káva, založil Enrique Ferrufino, vyštudovaný chirurg, ktorý sa narodil a vyrástol na kávovej farme v Matagalpe. Spolu s manželkou Silviou sa rozhodol v roku 1992 pustiť do kávového podnikania, ku ktorému sa časom pridali aj ich tri deti. Jednou z hlavných hodnôt tejto farmy je inšpirovať ľudí kávou. Preto rodina Ferrufino investuje do svojich zamestnancov v rámci poskytovania spravodlivých miezd, bezpečných pracovných podmienok, ale aj vzdelávania. Spolupracuje aj s menšími výrobcami a pomáha im zlepšiť ich postupy. Poľnohospodárstvo prebieha v súlade s miestnym ekosystémom, keď využívajú iba obnoviteľnú energiu a usilovne pracujú na ochrane vodných zdrojov a prírodných surovín.
O chuti
Káva je spracovávaná metódou Honey. Pri tomto postupe sú zrná sušené na slnku aj s časťou dužiny. Vďaka tomu získavajú sladkosť, v chuti sa potom objavuje trstinový cukor alebo med. Tieto kávy bývajú skôr sladšie a menej kyslé, než tomu u káv so suchým spracovaním.