
NICARAGUA/ARABICA
FINCA AURORA NATURAL RFA 2019/2020
Dátum zberu: 2019/2020
Krajina: Nicaragua
Región: Matagalpa
Farma: Finca Aurora
Odroda: Catuaí, Caturra
Nadmorská výška: 1 200 - 1 400 m. n. m.
Spracovanie: Naturálne/suché
Chuťový profil: Výrazná chuť mliečnej čokolády s tónmi hrušiek, medu a karamboly.
Stupeň praženia:
Kávu vám radi namelieme, napíšte nám prosím do poznámky, na akú prípravu máte záujem kávu zomlieť: espresso kávovar, mokka kanvička, filter, turek alebo french press.
O nikaragujskej káve
V strednej Amerike určite nájdeme krajiny, ktoré sú pestovaním kávy známejšie než práve Nikaragua. Bola by ale chyby myslieť si, že Nikaragujská káva nestojí za ochutnanie, práve naopak! Miestne kávu ovplyvňuje gografie - stať je označovaný ako krajina jazier a sopiek, čo tvorí zaujímavú kombináciu pre pestovanie výbornej kávy. Mnoho producentov s kávou experimentuje a skúša pestovať nielen nové odrody, ale aj metódy spracovania.
O podmienkach pre farmárov
Družstvo Finca Aurora, z ktorého pochádza naša káva, založil Enrique Ferrufino, vyštudovaný chirurg, ktorý sa narodil a vyrástol na kávové farme v Matagalpa. Spolu s manželkou Silviou sa rozhodol v roku 1992 pustiť do kávového podnikania, ku ktorému sa časom pridali aj ich tri deti. Jednou z hlavných hodnôt tejto farmy je inšpirovať ľudí kávou. Preto rodina Ferrufino investuje do svojich zamestnancov v rámci vyplácania spravodlivej odmeny, bezpečných pracovných podmienok, ale aj vzdelávanie. Spolupracuje tiež s menšími producentmi a pomá im zlepšiť ich postupy. Poľnohospodárstvo prebieha v súlade s miestnym ekosystémom, kedy využívajú iba obnoviteľnú energiu a usilovne pracujú na ochrane vodných zdrojov a prírodných surovín.
O chuti
Chuť kávy veľmi ovplyvňuje nielen nadmorská výška, úrodná pôda, ale aj metóda spracovania. Táto káva je spracovaná metódou natural, čiže suchou metódou, ktoré je zo všetkých metód najstarší. Pri starostlivom zbere a sušení ponúka káva spracovaná suchou metódou výborné arómu a sladkú chuť. Niektorí ju prirovnávajú k ovocnému šalátu alebo kompótu. Ide navyše o nejekologičtější metódu spracovania. Po zbere sa kávové čerešne rozprestrú v tenkej vrstve na sušenie na slnku, kde sa musí pravidelne obracať a po vysušení je nutné mechanicky očistiť zrnká od dužiny so šupkou. Ak je celý proces vykonaný správne a zodpovedne, dodá káve "plnšie telo" a veľmi zaujímavú chuť s nádychom ovocia.