
PERU/ARABICA
Dátum zberu: 2021/2022
Krajina: Peru
Provincia: Amazonas
Región: Rodriguez de Mendoza
Nadmorská výška: 1 400 -1 800 m.n.m.
Spracovanie: Plně promyté (washed)
Odroda:Typica / Bourbon / Pache / Catuai / Catimor
Chuťový profil: Jablka, čokoláda, karamel a švestky
Cuppingové skóre: 83 = VÝBEROVÁ KÁVA
Stupeň praženia:
Kávu vám radi namelieme, napíšte nám prosím do poznámky, na akú prípravu máte záujem kávu zomlieť: espresso kávovar, mokka kanvička, filter, turek alebo french press.
O peruánskej káve
Prečo káva z Peru? Pretože práve táto káva má výnimočný prísľub ako producent vysoko kvalitných káv, krajina je celosvetovo najväčším vývozcom organické kávy Arabica. Vďaka extrémnym nadmorským výškam a úrodným pôdam produkujú malí poľnohospodári v krajine ohromujúci kávovej špeciály. Hoci káva dorazila do Peru už v 17. storočí, do konca 19. storočia jej bolo exportovaných len veľmi málo. Rozvoj exportu prišiel na konci 19. storočia, kedy Indonézii, do tej doby najväčšieho importéra kávy do Európy, zasiahla hrdzu kávových listov. Medzi koncom 19. storočia a prvou svetovou vojnou európske krajiny investovali značné prostriedky do výroby kávy v Peru. Keď Briti a ďalšie európski vlastníci pôdy po druhej svetovej vojne odišli, ich pozemky kúpila vláda a 2 milióny hektárov prerozdelila miestnym obyvateľom. A tak sa z Peru stala kávová mocnosť plná malých pestovateľov kávy.
O podmienkách pre farmárov
V oblasti Amazonas sa okolo miestneho znalca všetkého o káve, Alfonso Tejada, zhromaždilo niekoľko miestnych výrobcov, aby spoločne vytvorili družstvo Monteverde. Družstvo má celkom 250 členov, ktorým zastrešuje prístup k technológiám a know-how. Miestne farmári obhospodřují v priemere 2 hektáre, úroda je potom zhruba 1500 kg na jednu úrodu, miestne kávy sú tak veľmi limitované.