ETHIOPIA/ARABICA
Natural Kochere Gr. 1
Chuťový profil: Jablká, čierný čaj, horká čokoláda, citrusy a maliny.
Cuppingové skóre: 87 = VÝBEROVÁ KÁVA
Táto káva je vďaka spôsobu praženia vhodná k príprave na filter.
O etiópskej káve
Etiópska káva sa vyčíňa medzi najobľúbenejšie africké kávy, Kochere je oblasť pestovania kávy v blízkosti mesta Yirgacheffe, kde sa nachádzajú niektoré z najobľúbenejších káv na svete. Výnimočná kvalita etiópskej kávy je daná kombináciou faktorov. Rozmanitosť odrôd káv znamená, že nájdeme rozmanitosť chutí aj medzi farmami s podobnými podmienkami pestovania a spracovania. Ku konečnej kvalite prispievajú okrem odrôd aj spôsoby spracovania. Poslednými kľúčovými ingredienciami pre vynikajúcu kávu v Etiópii sú tradície výroby, väčšina producentov v Etiópii sú drobní poľnohospodári a pokračujú v pestovaní kávy tradičnými metódami. Výsledkom je, že väčšina kávy sa pestuje bez použitia chemických hnojív alebo pesticídov. Káva sa takmer výhradne pestuje, žne a suší pomocou ručných systémov.
O spracovanie kávy
Táto káva je spracovávaná nautrálnou metódou. Naturálne spracovanie na stanici sa riadi tradičnými etiópskymi metódami. Najprv je čerešňa plavená a vizuálne skontrolovaná, či nie je nedozretá, prezretá a poškodená. Po umytí čerešne v čistej vode pracovníci prenesú čerešňu rovno na sušiace pole. Rozprestierajú čerešne v jednej vrstve. Počas prvých dní sa čerešňa každých 30 minút opatrne obracia, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Pracovníci odstraňujú všetky poškodené čerešne. Po niekoľkých dňoch sa kávové čerešne upravia do silnejších vrstiev, čo pomáha spomaliť proces schnutia. Sušenie obvykle trvá 2 až 3 týždne.
O chuti
Táto naturálne spracovaná káva z umývacej stanice Boji v Kochere, Yirgacheffe je chuťovo bohatá - v každej šálke pocítite množstvo ovocia s horkou čokoládou. Skvele sa hodí predovšetkým na filter.