
BURUNDI/ARABICA
GAHAHE HONEY PROCESSED 2020/2021
Dátum zberu: 2020/2021
Krajina: Burundi
Región: Kayanza
Oblasť: Gahahe
Farma: Gahahe washing station
Odroda: Red bourbon
Nadmorská výška: 1 800 m. n. m.
Spracovanie: Medové
Chuťový profil: Príjemne sladká chuť s tónmi čierneho čaju, brusníc, ríbezlí, bielych hrozna a citrusov, ktorá je doplnená chuťou trstinového cukru vďaka použitiu metódy honey.
Stupeň praženia:
Kávu vám radi namelieme, napíšte nám prosím do poznámky, na akú prípravu máte záujem kávu zomlieť: espresso kávovar, mokka kanvička, filter, turek alebo french press.
O burundské káve
Hľadáte kávu, do ktorej sa zamilujete po prvom dúšku? Práve ste ju našli! Každým rokom milovníci kávy z celého sveta čakajú na zber burundské kávy. Miestne neprodukujú žiadne obrovské množstvo, každý poľnohospodár sa stará o približne 200 kríkov, miestne káva ale patrí medzi tie najkvalitnejšie a najchutnejšie na svete. Je to dané vysokou nadmorskou výškou, pestovaním v skutočne malom množstve a tiež tým, že pre miestne je pestovanie kávy existenčne dôležité, na svoje káve si preto dávajú mimoriadne záležať.
O podmienkach pre farmárov
V Burundi sa káva pestuje pomerne krátku dobu. Kávovníkové kríky (Coffea arabica) priviezli do krajiny v 30. rokoch 20. storočia Belgičania, ktorí až do roku 1962 Burundi spravovali. Súkromné spracovateľské závody sa v tomto stredoafrickom štáte profilovali až po občianskej vojne v roku 2006. Malí farmári sa starajú spravidla o 300 až 400 rastlín kávovníkov, žnú je priebežne po celú dobu vegetácie (jún-september) a väčšinou k tomu nepoužívajú žiadne stroje. Poľnohospodárov z oblasti Kayanza zhromažďuje družstvo Greenco, ktoré sa stará o materiálne zázemie a tiež o systematické vzdelávanie miestnych členov. Spoločnosť sa tiež podieľa na zvyšovaní zamestnanosti mladých ľudí, ich nezaměstnanost v Burundi dosahuje 50%. Miestnym neni cudzia ani ekológia - všetky spracovateľské stanice majú vlastné čističky vody a využívajú solárnu energiu.
O chuti
Kávové plantáže sa nachádzajú vo výške do 1 800 m.n.m, vďaka čomu má káva nižšiu aciditu. Miestna káva je známa predovšetkým ovocnou arómou. Vďaka spracovaniu honey je však ovocná kyslosť kávy doplnená o sladkosť. Pri medovom spracovaní sa zrnká sa sušia na slnku aj s časťou lepkavé dužiny - odtiaľto názov honey. Výsledná chuť je ovocná, ale nie tak výrazne ako u káv spracovaných suchou metódou. Máva príjemnejšie kyslosť ako prané kávy, s intenzívnou sladkostí a komplexným pocitom v ústach.